рТМС
»
»
рТМС
Транскарниалната (т.е. прилагана през черепа) магнитна стимулация на мозъка използва слаби единични или ритмични импулси, които предизвикват електрически промени в определени мозъчни структури. Според начина и мястото на приложението им се синтезират невромедиатори, които  могат да бъдат с възбуждащо или потискащо действие. Това се използва, за да бъде възстановен нормалния синтез на тези медиатори при заболявания, при които е нарушен.

Първоначално методът се развива за преодоляване на ТЕЖКИ ДЕПРЕСИИ, като подобрява 20 до 70% от страдащите, според различните съобщения. ПАРКИНСОНИЗМЪТ е друго успешно лекувано заболяване, като се повлияват както треморът, така и сковаността. След една лечебна серия стабилизирането на болните може да продължи до 6 месеца. Прилага се и при ТИНИТУС (ШУМ В УШИТЕ), при който резултатите зависят от формата на заболяването. Друго показание е БОЛКАТА във всичките й аспекти, като се започне от гръбнака, тензионното главоболие, мигрена, болките след травми, след наранявания на нерви, болките при различни невропатии и др. Особено перспективна област за рТМС е ГЕНЕРАЛИЗИРАНА СЪДОВА АТЕРОСКЛЕРОЗА и болестта на АЛЦХАЙМЕР. Често след процедурите хората стават по-активни, научават нови думи, обслужват се по-добре. Много добри са резултатите при ПАРАЛИЗА, независимо от какво са причинени – инсулт, инфекции или травми. Разбира се, ако има механично притискане на нервни коренчета, например при дискова херния, първо нервът трябва да се освободи, за да има ефект. А подходът трябва да е комплексен, съчетан с рехабилитация, физиотерапия и медикаменти. Следва да се подчертае, че магнитната стимулация помага дори при болни със стари увреждания и нелекувани дълго време. Много обнадеждаващи са резултатите при децата с ХИПЕРАКТИВНОСТ, АУТИЗЪМ и др. С магнитна стимулация се стабилизират и някои форми на ЕПИЛЕПСИЯ. Напоследък много активно се работи в областта на АЛКОХОЛИЗМА и НАРКОМАНИИТЕ.
Самият сеанс обикновено трае 20 – 30 минути, като близо до главата се държи специален електрод, който издава пукащи звуци. Няма болка.  Понякога се провокират  определени усещания – на тъга, на радост или изолирани движения, локално тръпнене. Най-тежкото усложнение е получаването на гърч, ако се възбуди неподходящ център с неподходящи параметри. В добрите клиники почти не се съобщава да се е наблюдавал гърч. Но като цяло, процедурата няма трайни последствия за здравето.

Няма пречка методът да се прилага в комбинация с лекарства по преценка на лекаря.
Електромиография