Глобалната инициатива за ликвидиране на полиомиелита
»
»
Глобалната инициатива за ликвидиране на полиомиелита


Полиомиелитът е силно заразно заболяване, което се пренася лесно от човек на човек и засяга предимно деца. Причинител е един от най-малките РНК вируси, изключително издържлив във външна среда. В ендемични райони могат да бъдат инфектирани практически всички. Около 90% остават само носители, около 8% заболеляват леко, около 1% от менинги...т, но 1 на всеки 100 заразени остава с трайна парализа, контрактури и деформации в крайниците, остеопороза на костите, атрофии на кожата и мускулатурата. Смъртността се движи между 5 до 8% от заболелите, като е най-висока сред деца и възрастни хора. Няма разработено етиологично лечение. Използват се физиотерапевтични средства, обезболяващи, витамини, имуноглобулини, кортикостероиди и дори реанимационни грижи при засягане на дишането. Възстановяването на оцелелите е бавно, продължава от 2 до 5г. и изисква продължителна рехабилитация, ортопедични техники и понякога хирургична намеса. Профилактика е възможна и се извършва чрез ваксина от атенюирани живи полиовируси, която се приема през устата. Ваксината е сравнително евтина, прилага се лесно и създава имунитет.
До 1954 г., когато по света започва масова имунизация, полиомиелитът бил широко разпространен, обичайно в големи епидемии. Още древноегипетски изображения показват здрави хора с изсъхнали крайници и деца, ходещи с бастун. Хипократ първи описва епидемия от заболявания с парализи и мускулна атрофия. Такава е и една от теориите за куцотата на римския император Клавдий. Един от най-известните преболедували полиомиелит е Франклин Рузвелт, станал 32-я и единствен преизбиран повече от два пъти президент на САЩ /1933-1945/.
Първото научно наименование на заболяването е дадено през 1789 г. от английският лекар Майкъл Ъндъруд, през 1890 г. шведският педиатър Карл Оскар Медин изследва и установява разпространението му, а през 1908г. е доказана вирусната му природа.
През 1988 г. на Световната здравна асамблея се приема Програма за ликвидиране на полиомиелита в света, която бързо прераства в Глобална инициатива за ликвидиране на полиомиелита /GPEI/, водена от СЗО, УНИЦЕФ, Американските центрове за превенция и контрол на болестите, Фондацията Бил и Мелинда Гейтс, и Ротари Интернешънъл.
Фондация Ротари на Ротари Интернешънъл приема собствена програма за участие в Глобалната инициатива и я нарича ПОЛИОПЛЮС, като в нея участват всички 34000 клуба на Ротари Интернешънъл по света. Програмата осигурява средства за ваксини и транспорт за масовите имунизационни кампани, подкрепа
за социално мобилизиране, непосредствен надзор и
небходимите лаборатории, с което понастоящем подпомага последните етапи от пълното ликвидиране на заболяването.
Първият от етапите приключва през 1994г., когато Южна и Северна Америка са обявени за свободни от болестта. Към края на 2000г. полиомиелитът е официално ликвидиран в 36 страни от западната част на тихоокеанския район, включително Китай и Австралия. Европа е обявена за свободна от полиомиелит през 2002 г. През февруари 2013 г., след 2г. без регистриран случай на полиомиелит и Индия отпада от списъка на ендемичните страни и е обявена за свободна от болестта.
В България най-висока заболеваемост от полиомиелит е регистрирана през 1947г. След въвеждането на масова ваксинация през 1959г., заболеваемостта рязко спада, като последният случай на полиомиелит е регистриран през 1970г. Наблюдавани са, обаче, два пробива от неимунизирани или непълно имунизирани деца: през 1991г., в резултат на внос на див полиовирус от Таджикистан и през 2001г., в резултат на внос на друг тип полиовирус от Индия.
През 1988г. полиомиелитът е ендемия в повече от 120 страни с 350000 новозаразени годишно, главно деца.
Към днешна дата, в сравнение с началото на програмата, засегнати са само три държави - Афганистан, Нигерия и Пакистан, а регистрираните случаи - едва 215. В епидемиологични условия, това е достатъчно да отчетем победа – особено в свят с повече от 34 милиона инфектирани с HIV и стряскащите 225 милиона с малария. Но числата биха могли да бъдат опасно подвеждащи. Поради едно нещо – само 1 от 200 случая на носителство на полио вируса се изявяват болестно, а това означава че останалите 199 вероятно нямат никаква идея че са заразени и повече от лесно могат да пренасят вируса.
Вируси са ни застрашавали през цялата човешка история и точно толкова дълго ние сме ги преследвали и правили всичко възможно да ги унищожим. В развития свят, обаче, ваксините правят заболявания като морбили, рубеола, паротит и коклюш изключително редки, близо до точката на изчезване, а през 1977г. унищожават напълно вируса на едрата шарка, освен наличния, разбира се, в лаборатории с много висока степен на сигурност.
Сега сме близо до друг такъв епичен момент, именно благодарение на съвместните ни усилия и осигуряваните инвестиции.
Пълното ликвидиране на полиомиелита стана фокус на последната Световна здравна асамблея през май 2012г., проведена традиционно в Женева. Основните засегнати страни и международните партньори в Глобалната инициатива представиха пред световните здравни лидери авариен план за действие до края на 2013г. 194 министри на здравеопазването подписаха резолюция, която поставя пълното ликвидиране на полиомиелита като основен и неотложен приоритет за световното обществено здраве.
Настоящият премиер на Пакистан Азиф Зарди, съпруг на убитата Беназир Бхуто, тяхната дъщеря Азифа и Питър Салк, син на откривателя на първата ваксина срещу полиомиелит, подемат с ООН нов тласък за изкореняване на болестта. Към нея се ангажират Президентът на Афганистан Хамид Карзай, Президентът на Нигерия Гудлук Джонатан, Австралийският премиер Джулия Гилард, Американският държавен секретар по здравеопазване Катлийн Сибелиуз, Уилфрид Уилкинсън - Предстедател на настоятелите на Фондация Ротари и разбира се емблематичният Бил Гейтс – глава на Фондация Бил и Мелинда Гейтс. Всички те инициират през септември 2012г., в Ню Йорк, среща на високо равнище, в рамките на генералната Асамблея на ООН. На тази среща, Генералния директор на СЗО д-р Маргарет Чан, настоящи и нови донори на Инициативата от публичния и частен сектор поемат дългосрочен ангажимент за осигуряване на ресурсите, прилагане най-добрите и иновативни практики, продължаване лидерството и отчетността в ендемичните страни. Те обещават до 2018г. полиомиелитът да бъде ликвидиран напълно.
В Глобалната инициатива /GPEI/ вече са инвестирани впечетляващите 9,5 милиарда USD, от които повече от 1,2 милиарда USD чрез програмата ПОЛИОПЛЮС на Ротари Интернешънъл. И все пак критичен недостиг на пари застрашава постигнатия успех. На срещата през септември, стари и нови донори приемат предизвикателството да се завърши и последния етап до пълното ликвидиране на полиомиета. Председателят на настоятелството на Фондация Ротари Уилфрид Уилкинсън обявява, че Ротари Интернешънъл започва набиране на допълнителни 75 милиона USD през следващите три години. Фондацията Бил и Мелинда Гейтс ще осигурява отворено финансиране на Инициативата от 1 милиард USD годишно. Австралия декларира участие с 50 милиона USD, Великобритания с допълнителни 25 милиона GBP. За първи път се включва Islamic Developmant Bank с 227 милиона USD, като тригодишен финансов пакет за Пакистан и други 3 милиона USD безвъзмездна помощ за Афганистан. С инициативи за набиране на средства се ангажират също Канада, Япония, Финландия. Като основен донор, САЩ ще продължи да осигурява техническа поддръжка чрез Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, а Фондацията към ФК Барселона, в сътрудничество с Фондация Гейтс и Etosalat, най-големият оператор на телекомуникации в Близкия изток, ще обезпечава технологично кампаниите, включително с възможностите на сателити за картиране и с чипиране на пратките с ваксини, за да не бъдат губени или унищожавани. Пакистанската ПОЛИОПЛЮС работи с корпорацията Кока-кола Пакистан за насърчаване на  кампанията. Фирмата отпечатва послания на над 250000 охладителя, на повече от 70 милиона етикета и хиляди билбордове из страната, осигурява чиста питейна вода в рисковите райони, както и предоставя микробуси за транспорт на ваксините.
Пред Times Гейтс определя милиардите долари за ваксиниране, като едни от най-разумно разпределените ресурси, които светът може да направи, като обяснява огромните икономически, освен хуманитарни ползи от изкореняване на полиомиелита. Той изтъква, че мрежата, изградена да ликвидира полиомиелита, може да заработи и срещу HIV, маларията, морбили, холерата.
Но полиомиелита все още има и силни, въоръжени приятели. На 1-ви януари, когато светът празнува настъпването на Новата 2013г., въоръжени мъже в Пакистан прострелват и убиват седем медицински хуманитарни работници - шест от тях жени или момичета, част от екип за ваксиниране. Тези убийства следват други девет през декември, както и покушение върху ганийски лекар по време на кампания в Пакистан през юли. Месец преди това, пакистанските талибани блокират планирано ваксиниране на 161 хиляди деца до спиране ударите на американски безпилотни самолети срещу Алкайда. За талибаните западната ваксинация става изобщо подозрителна след разкритие на английския Guardian, че кампании за ваксиниране са използвани за набиране на ДНК материал за откриването и убийството на Osama bin Laden.
Полиомиелитът е почти на прага на изчезване и през 2003, точно като днес, когато в северна Нигерия религиозни водачи забраняват ваксинирането, твърдейки че то е част от заговор на САЩ за обезлюдяване на Африка. Според тях ваксината е специално проектирана да стерилизира деца и заразява с HIV.
Само след две години, случаи на полиомиелит, свързани с нигерийски щам на вируса, са регистрирани в 16 страни и борбата започва отново.
През октомври 2012г., ООН приемат POLIO ERADICATION AND ENDGAME STRATEGIC PLAN 2013-2018, представен от участници в Глобалната инициатива за ликвидиране на полиомиелита /GPEI/. Планът е консултиран с националните здравни органи, научни експерти, донорски партньори и други заинтересовани страни. Успехът на този план изисква глобална отговорност и всяка страна по света ще се възползва от него.
Програмата ПОЛИОПЛЮС и кампанията END POLIO NОW на Ротари Интернешънъл са нашата част от отговорността за успеха на Инициативата за ликвидиране на полиомиелита.
Важността и мащаба на подкрепата на всеки от нас има следните 5 топ причини:
ПЪРВА: спасяване на човешки живот.
Ако сме избрали да контролираме полиомиелита, вместо да го изкореним, в следващите 40 години броят на заболелите от полиомиелит може да достигне до 10 милиона случая
ВТОРА: постижимо е.
Имаме средствата за пълното ликвидиране на полиомиелита и начини да се достигне до всички деца по света; еднократна доза от новата бивалентна ваксина е ефективна срещу оставаналите два щама на полиомиелит в една доза.
ТРЕТА: това е една добра инвестиция.
Според независимо проучване, публикувано в медицинското списание Vaccine, нетната икономическа полза от инвестиции в размер на 9 милиарда USD се оценява на 40-50 милиарда USD за следващите 20г., спестени от разходи, направени в борбата с разпространението на болестта и за лечение.
ЧЕТВЪРТА: това укрепва системата.
В нашите усилия за ликвидиране полиомиелита са изградени активни мрежи за епидемиологично наблюдение и справяне с различни заболявания във всички страни, което допринася за контрола на други заболявания, например чрез провеждане кампании за ваксиниране срещу морбили, раздаване на противопаразитни таблетки, и предоставяне мрежи против комари, пренасящи малария.
ПЕТА: подготвя пътя за следващи здравни инициативи.
Способността да се достигне до всички деца с полиомиелитна ваксина е доказателство на концепцията, че можем да успеем и за следващите ни основни глобални здравни инициативи.
Електромиография